Op Prinsjesdag 2024 presenteerde het kabinet nieuwe plannen en veranderingen die werkgevers in 2025 zullen beïnvloeden. Om je goed voor te bereiden op de veranderingen binnen HR en salaris, geven we een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die volgend jaar van kracht worden. Dit stelt je in staat om tijdig aanpassingen door te voeren en optimaal voorbereid te zijn op het nieuwe jaar.
1. Vast Contract Wordt de Norm
Het kabinet zet door met de hervorming van de arbeidsmarkt. Vaste contracten worden de standaard, en het aantal flexibele contracten zal worden verminderd. Voor flexwerkers, uitzendkrachten en oproepkrachten komen er meer zekerheden. Werkgevers moeten zich voorbereiden op nieuwe wetsvoorstellen die duidelijkheid scheppen over de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen.
2. Verandering in Premiepercentages Sociale Verzekeringen
De premiepercentages voor sociale verzekeringen gaan in 2025 omhoog:
- De lage AWf-premie wordt 2,74%.
- De hoge AWf-premie stijgt naar 7,74%.
- Kleine werkgevers betalen een Aof-premie van 6,35%, terwijl grote werkgevers 7,58% betalen.
- De gemiddelde premie voor de Werkhervattingskas (Whk) wordt 1,33%.
3. Verplichte Tewerkstellingsvergunning voor Arbeidsmigranten
Werkgevers moeten voortaan een tewerkstellingsvergunning aanvragen voordat ze arbeidsmigranten van buiten de EU in dienst nemen. Dit biedt beter inzicht in het aantal arbeidsmigranten en zorgt ervoor dat vacatures eerst aan lokale medewerkers worden aangeboden.
4. Bijtelling voor Elektrische Auto’s Stijgt
De bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s gaat in 2025 omhoog van 16% naar 17% voor de eerste €30.000 van de cataloguswaarde. Voor bedragen daarboven blijft het bijtellingspercentage 22%. Deze verandering heeft gevolgen voor werknemers met elektrische voertuigen van de zaak.
5. Vereenvoudiging van het Verlofstelsel
Kort- en langdurend zorgverlof worden samengevoegd tot mantelzorgverlof. Dit zorgt ervoor dat werknemers eenvoudiger verlof kunnen opnemen om voor hun naasten te zorgen. Het kabinet benadrukt het belang van ruimte bieden voor mantelzorg.
6. Strengere Handhaving op Schijnzelfstandigheid
Per 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium rondom schijnzelfstandigheid opgeheven. Dit betekent waarschijnlijk dat de Belastingdienst strenger gaat handhaven op zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Voor sommige functies zal dit gaan betekenen dat deze niet meer als zelfstandige uitgevoerd mogen worden, maar in loondienst moeten plaatsvinden.
7. Correctie op Eindheffing voor Privégebruik Bedrijfsauto’s
De eindheffing voor privégebruik van bedrijfsbestelauto’s wordt aangepast. Vanaf 2025 wordt het vaste bedrag verhoogd naar €438 per jaar, waardoor de heffing beter aansluit op het daadwerkelijke gebruik van de auto.
Conclusie
2025 brengt belangrijke wijzigingen voor werkgevers op het gebied van HR en salaris. Van de norm van vaste contracten tot de veranderingen in premiepercentages en bijtelling voor elektrische auto’s, werkgevers doen er goed aan zich tijdig voor te bereiden. Deze wijzigingen bieden niet alleen meer zekerheid voor werknemers, maar leggen ook meer verantwoordelijkheid bij werkgevers.
No responses yet